تاریخچه شرکت سونی
شرکت سونی یک ابرشرکت خوشهای ژاپنی چند ملیتی است. این شرکت در زمینه تولید لوازم الکترونیک، صنعت بازیهای ویدئویی، تجهیزات سرگرمی، صنعت موسیقی و فیلم و خدمات مالی فعالیت دارد.
سونی در سال 1946 توسط ماسارو ایبوکا و آکیو موریتا با نام “توکیو تسوشین کوگیو” تاسیس شد. این دو مهندس ژاپنی به دنبال محصولات جدید و کارا بودند. به همین منظور فناوری مورد نیازشان را خودشان ابداع کردند. این ایده اصولی بود که مدیران بعدی شرکت سونی از آن پیروی کردند. در واقع آنها میخواستند تمام ابداعات و کارها را خودشان به تنهایی انجام دهند و در همه زمینهها پیشگام باشند. چنین افکار نشان دهنده بلندپروازی مدیران این شرکت بود که سالها بعد سونی توانست بازار لوازم الکترونیکی جهان را فتح کند.
اولین محصول سونی که موفقیت آمیز نبود پلوپز برقی بود. بعد از آن ابداع بالش الکتریکی گرم کننده بود که آن هم موفقیت چندانی را به همراه نداشت.
در سال 1950 با تولید نخستین نوار ضبط صوت و دستگاه پخش آن در بازار ژاپن نقطه عطف سونی بود و آن را با نام تایپ جی روانه بازار کردند.
در سال 1953 آکیو موریتا به نیویورک سفر کرد تا بتواند مجوز ساخت ترانزیستور را از شرکت “آزمایشگاههای بل” برای استفاده در شرکتشان بگیرد. به این ترتیب یک افسر ژاپنی توانست هشت سال پس از جنگ جهانی دوم و با پرداخت 25 هزار دلار، یکی از اختراعات مهم جهان را به نام خودش کند.
در سال 1957 با فروش نخستین رادیوهای ترانزیستوری جیبی در سطح جهانی، ایبوکا و موریتا به دنبال نام جدیدی برای شرکتشان بودند. آنها با ترکیب دو کلمه Sonny به معنای پسربچه و دیگری Sonus که از ریشه Sound به معنای صدا، ترکیب کردند و کلمه Sony را بوجود آوردند. این کلمه به معنای گروهی از جوانان است که انرژی و علاقه بسیار زیادی برای ارائه تولیدات و ایدههای جدید دارند.
در سال 1960، تجارت ایالات متحده آمریکا باعث شد دفتر مرکزی سونی در شهر نیویورک باز شود و پرچم ژاپن برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم به اهتزاز درآید.
در سال 1964 در نمایشگاه جهانی نیویورک، سونی اولین ماشین حساب رومیزی تمام ترانزیستور خود را با نام MD-5 رونمایی کرد.
در سال 1968 اولین تلویزیون رنگی مدل Trinitron را تولید کرد و در سال 1971، 40 درصد خانوادههای ژاپنی دارای این تلویزیون رنگی بودند. سونی اولین دوربین ضبط ویدئو (VCR) معرفی کرد.
در سال 1979، دستگاه پخش نوار کاست واکمن روانه بازار شد. طراحی این دستگاه به گونهای بود که تنها فقط قابلیت خواندن را دارد ولی نمیتواند صدا را ضبط کند همین امر باعث تردید در تولید این محصول بود اما موریتا بر تولید آن اصرار داشت و بیان کرد اگر واکمن شکست بخورد از سمت خود استعفا خواهد داد. سرانجام این محصول تولید شد و صدها میلیون از آن فروخته شد.
با توافقی که بین سونی و کارخانهی فیلیپس الکترونیک هلند صورت گرفت اولین دیسکهای فشرده (CD) به بازار عرضه شدند. سالها بعد نیز سونی اولین دوربین فیلم برداری را معرفی کرد.
در سال 1988، سونی با خرید گروه CBS Records از شرکت CBS به بزرگترین شرکت ضبط صدا در جهان تبدیل شد.
سال بعد سونی شرکت Columbia Pictures Entertainment که بزرگترین شرکت آمریکایی تا آن زمان بود را خریداری کردو این اتفاق بحثهای زیادی را در آمریکا بوجود آورد.
اوایل دهه 1990 به دلیل وارد شدن ژاپن به رکود اقتصادی سالهای سختی برای سونی بود چرا که ایبوکا در سال 1992 و موریتا در سال 1993 سکته مغزی کردند. موریتا در سال 1994 بازنشسته شد و 5 سال بعد از دنیا رفت. اولین خسارت سونی در سال 1993 به مبلغ 200 میلیون دلار بود. با وجود این آشفتگیها همچنان سونی به فعالیت خود ادامه داد و به طراحی و تولید محصولات جدید ادامه داد. سونی بخش سرگرمی سونی، کنسول بازی ویدئویی PlayStation در سال 1994 به بازار ژاپن عرضه کرد.
در سال 2002 تنها بخش بازی 10 درصد از درآمد سالیانه ایت شرکت را به خود اختصاص داد.
در سال 2005 با گزارشهای مالی ناامید کننده هووارد استرینگر که رئیس و مدیرعامل شرکت سونی در آمریکا بود به مقام رئیس و مدیر عامل شرکت سونی ارتقإ یافت. استرینگر با کاهش هزینهها سعی بر بهبود وضعیت سونی داشت اما سرانجام از سمت خود کنارهگیری کرد و نفر بعدی این جایگاه هیرای کازو مدیرعامل بخش بازیهای ویدئویی بود. در نهایت در سال 2013 دفتر مرکزی سونی در شهر نیویورک به قیمت یک میلیارد دلار فروخته شد.
در ژانویه 2014 موسسه رتبه بندی مودی، اعتبار این شرکت را به Ba1 کاهش داد. در همین سال سونی اعلام کرد که میخواهد تنها تمرکز خود را بر روی تلفن همراه و تبلت بگذارد و بخش کامپیوتر را متوقف خواهد کرد بنابراین حدودا 5000 شغل را حذف خواهد شد.
در سال 2017 شرکت سونی در رتبه بندی فورچن در بین 500 شرکت، رتبه 105 را کسب کرد.