تعمیر هارد اکسترنال
هارد اکسترنال مثل تمام هاردهای اینترنال بوده، ولی برای مقاومت بیشتر داخل یک باکس محکم برای نگهداری و مقاومت بیشتر در برابر ضربه، آب و عوامل فیزیکی دیگر مقاوم شده است و انواع مختلف و سایزهای متنوع دارد. بیشتر به وسیله یک کابل ارتباطی که از نوع (USB) به سیستمهای دیگر وصل شده و قابلیت فرمت شدن، پارتیشن بندی و دسته بندی مثل هارد اینترنال دارا میباشد.
عمده مشکلاتی که برای این گونه هاردها پیش میآید، عوامل فیزیکی بیرونی مانند ضربه خوردن میباشد و بدسکتورهای نرم افزاری و سخت افزاری یکی دیگر از مشکلات آنها میباشد.
انواع هارد های اکسترنال (HDD external)
پیش از دسته بندی درایو های HDD اکسترنال لازم است، بدانید که درون درایوهای اکسترنال یک HDD وجود دارد و در واقع هارد اکسترنال از یک HDD معمولی به علاوه یک مدار ساده مبدل SATA به USB تشکیل شده است که در یک کیس جذاب قرار گرفته اند. درایو های سخت اکسترال (HDD External) دو دسته میباشند:
- دیسک سختهای اکسترنال بدون آداپتور که اصطلاحا به آنها هارد دیسکهای اکسترنال پاسپورتی گفته میشود.
- دیسک سختهای اکسترنال با آداپتور.
درایوهای اکسترال پاسپورتی، سبکتر، کوچکتر و کندتر از درایوهای اکسترال با آداپتور میباشند. برق مورد نیاز این درایوها از طریق پورت USB تامین میگردد و سرعت HDD داخلی آنها نیز معمولا ۵۴۰۰ دور در ثانیه است.
نکتههای مهم برای هارد اکسترنال:
۱- ظرفیت ذخیرهسازی
امروزه هاردهای اکسترنال در ظرفیتهای ۵۰۰ گیگابایت، ۱ ترابایت، ۲ ترابایت، ۴ ترابایت و حتی بیشتر نیز عرضه میشوند. شاید تصور کنید که پرکردن ۱ ترابایت (۱۰۰۰ گیگابایت) امری نشدنی باشد؛ اما وقتی شروع به استفاده از هارد اکسترنال برای انتقال اطلاعاتتان کردید، آنگاه متوجه میشوید که یک حافظه ۱ ترابایتی چقدر سریع میتواند پر شود.
برای خرید یک هارد اکسترنال، همیشه باید آینده را در نظر داشته باشید. شاید در نظرتان اکنون نیازی به حافظه ذخیرهسازی زیادی نداشته باشد؛ اما قطعاً دادههای شما با گذشت زمان زیادتر و حجیمتر میشود؛ بنابراین توصیه میشود که هنگام خرید هارد اکسترنال، همیشه گزینهای را خریداری کنید که ظرفیت ذخیرهسازی آن از نیاز فعلیتان بیشتر است.
۲- سرعت هاردها
زمانی که سرعت نوشتن و خواندن از درایو برای شما اهمیت دارد، باید به پورت های دستگاه توجه کنید. بیشتر درایور ها از USB 2.0 یا SATA پشتیبانی میکنند ولی پورت USB 3.0 هنوز کاملا جا نیافتاده و ممکن است همه درایوها از آن پشتیبانی نکنند. در هر حال وجود USB 3.0 در درایو یک مزیت بزرگ است. دستگاههای MAC از SATA پشتیبانی نمیکنند.
اگر از Mac استفاده میکنید، به قابلیت اتصال درایو از طریق FireWire نیز توجه کنید. سرعت SATA از USB 2.0 بیشتر است. ولی معمولا نیاز به یک منبع انرژی خارجی دارد بنابراین برای استفاده از این پورت برای جابهجایی فایلهای بزرگ مانند فیلمهای HD، باید از درایوهای اکسترنال با آداپتور استفاده کنید.
۳- حملپذیری و دوام
اگر قصدتان از خرید هارد اکسترنال، استفاده از آن برای تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعاتتان و نگهداری از آنها در خانه و محل کار است، لزومی ندارد که به حملپذیری توجه زیادی کنید. اما اگر قصد دارید حافظه را دائما با خود حمل کنید، بهتر است بهدنبال نمونههایی باشید که اولاً وزنی سبک داشته باشند و ثانیاً در برابر ضربه مقاومت بیشتری را از خود نشان دهند.
برخی از حافظهها در حالی که ظرفیت ذخیرهسازی بالایی را ارائه میکنند، وزن پایین و اندازه کوچکی دارند. معمولاً در زمینه اندازه، حافظههای SSD سایز کوچکتری دارند و حمل آنها نسبت به HDDها راحتتر است. اگر دائما در رفتوآمد هستید و در این بین هارد اکسترنال را نیز با خود حمل میکنید، بهتر است بهدنبال گزینههایی باشید که پوشش بیرونی ضخیمی دارند. البته این موضوع تنها برای حافظههای HDD صدق میکند که در برابر ضربه آسیبپذیر هستند.
یکی از مشکلات رایجی که حافظههای HDD در اثر ضربه با آن مواجه میشوند، Bad Sector است. براثر ضربات متوالی که میتواند حاصل از حمل طولانیمدت دستگاه باشد، هِد که وظیفه خواندن اطلاعات را برعهده دارد، با دیسک برخورد میکند. این موضوع باعث میشود تا اگر خوششانس باشید، بخشی از اطلاعاتتان حذف شود. اما در شرایط بدتر تمامی اطلاعاتتان پاک میشوند. در اینگونه مواقع، حافظههای SSD گزینههای معقولتری بهشمار میروند؛ زیرا عاری از هرگونه قسمت مکانیکی هستند که این موضوع باعث میشود آسیبهای حاصل از حمل طولانیمدت به صفر برسد افزونبراین، نیازی به عایقهای ضخیم برای محافظت از این حافظهها نیست؛ در نتیجه کاربران میتوانند راحتتر هارد اکسترنال خود را در کیف یا جیب قرار دهند.
۴- امنیت درایو
بعضی از درایوها دقیقا مشابه یک مخزن عمل می کنند. یعنی تنها اطلاعات شما را درون خود نگه میدارند. ولی درایوهایی نیز وجود دارند که امنیت و امکانات بیشتری مانند بازیابی راحت فایلها و یا تهیه نسخه پشتیبان به صورت اتوماتیک فراهم میکنند. این امکانات ممکن است برای شما هزینه بردار باشند و قیمت درایو را بالا ببرد. بنابراین کاملا بستگی به نیاز و اهمیت امنیت اطلاعات شما دارد.
۵- به گارانتی توجه کنید
هارد اکسترنال محل ذخیره سازی اطلاعات شخصی یا شرکتی شماست. از این رو نمیخواهید در صورت مواجه با مشکل، بدون پشتیبان بمانید. اینجاست که شرکتهای گارانتی کننده هارد اکسترنال بسیار اهمیت پیدا میکنند. چراکه هر یک خدمات متنوعی ارائه میکنند و شناخت کامل از خدمات آنها میتواند به خریدی هوشمندانه تر کمک کند.
۶- قابلیت اتصال به شبکه
اگر تصمیم ندارید از از این درایو در یک شبکه خانگی یا اداری استفاده کنید، نیازی به بررسی قابلیت شبکه در درایو خود ندارید. ولی اگر قرار است از این درایو در شبکه خانگی یا شبکه کوچک اداری خود استفاده کنید. بنابراین باید قابلیت Network-Attached Storage یا اصطلاحا NAS را بررسی کنید. این درایوها مانند هاردهای اکسترنال بزرگی میباشند که میتوانند به طور اتوماتیک از چند کامپیوتر نسخه پشتیبان تهیه کنند و یا کامپیوترهای موجود در شبکه بر روی آنها اطلاعات بنویسند و یا بخوانند. این درایوها از HDDهای معمولی گرانتر میباشند. گاهی اوقات قیمت این هاردها بر اساس تعداد کامپیوتری که میتوانید به آنها متصل کنید و ظرفیت آنها، خیلی زیاد میشوند. این درایوها در یک شبکه، ابزار بسیار مفیدی میباشند.
۷- کابل و پورت هارد اکسترنال
هارد اکسترنال پورت و کابل خاصی ندارد. منظور این است دنبال پورت و کابلهای عجیب و غریب تو پکیج هارد اکسترنال نباشید! کلا یک پورت USB 3.0 یا USB 2.0 و یه کابل رابط دارد. معمولا هاردهایی که USB 3.0 هستند با پورت USB 2.0 هم کار میکنند با این تفاوت که سرعت انتقال اطلاعات کمتر میشود.
نکات مهم در مورد هارد اکسترنال
■ یکی از مشخصات فنی هارد اکسترنال این است که وقتی به کامپیوتر یا لپ تاپ وصل میشوید، چه مدت زمانی طول میکشد تا توسط سیستم شناسایی شود. در انگلیسی به این مشخصه Recognition Time یا زمان شناسایی میگویند. هر چه کمتر باشد بهتر است. مثلا هارد اکسترنال Lacie که بهترین هارد دنیاست، در ۴ ثانیه شناسایی میشود. هارد اکسترنال وسترن دیجیتال آلترا حدود ۸ ثانیه طول میکشد تا شناسایی شود.
■ توصیه میکنم تا جایی که میتوانید هارد اکسترنال ضد ضربه و ضد شوک بگیرید. هاردهایی که ضد ضربه یا شوک هستند یک سنسور دارند که موقع ضربه، هد را یک لحظه جدا می کنند تا آسیبی نبیند.
■ دوباره تاکید میشود سرعتی که فروشگاهها یا فروشندهها میگویند، تئوری است. مثلا حداکثر سرعت USB 3.0 حدود ۵ گیگابیت در ثانیه یا ۶۲۵ مگابایت در ثانیه است اما در عمل یک هارد در یک ثانیه فقط حدود ۱۲۰ مگابایت در ثانیه میتواند جابجا کند.
■ اگر هارد اکسترنال معمولی خریدید، برایش یک کاور ژلهای بگیرید که جلوی ضربه را بهتر بگیرد.
■ حتما هارد اکسترنال را با گارانتی بخرید، الان همه آنها گارانتی ۲ ساله دارند. اگه اطلاعات شما بپرد، گارانتی مسئول اطلاعات نیست اما میتوانید یک هارد دیگر بگیرید. به هر حال حواستان به گارانتی باشد!