باتری لپ تاپباتری لپ تاپ

باتری لپ تاپ

در لپ‌تاپ‌ها قابلیت حمل و جابجایی اساسی‌ترین رکن طراحی محسوب می‌شود. در این جایجایی نیاز به یک منبع تغذیه می‌باشد. که این وظیفه برعهده باتری لپ تاپ است. باتری‌ها به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می‌شوند.

تفاوت باتری لپ‌تاپ داخلی و خارجی چیست؟

باتری‌های جدانشدنی یا داخلی، آینده لپ تاپ‌ها هستند، چراکه روز به روز به تعداد لپ تاپ‌هایی که به باتری داخلی مجهز می‌شوند مانند: مک بوک‌ها، اولترابوک‌ها و … افزوده می‌شود. مجهز شدن لپ تاپ‌ها به باتری داخلی از برخی جنبه‌ها خوب است اما معایبی هم دارد. باتری داخلی را نمی‌توان از روی آن جدا کرد.

تفاوت باتری داخلی و خارجی لپ‌تاپ

علت طراحی باتری داخلی لپ‌تاپ، جلوگیری از صدمه دیدن آن در برابر رطوبت، ضربه و سولفاته کردن است. شرکت‌هایی مانند لنوو و ایسوس که برای محصولات خود بیشتر از باتری‌های داخلی استفاده می‌کنند، بر این باورند که باتری داخلی یا جدانشدنی در برابر گرما هم مقاوم است. درصورتی که برخی دیگر از شرکت‌های تولیدکننده لپ‌تاپ با این ادعا مخالف هستند و باور دارند که به دلیل بالا بودن حرارت داخل لپ‌تاپ نسبت به خارج آن، باتری داخلی خیلی هم نمی‌تواند در برابر گرما مقاومت کند.

مهم‌ترین تفاوت باتری داخلی و خارجی با یکدیگر این است که برخلاف باتری خارجی، نمی‌توان باتری داخلی را از لپ تاپ جدا کرد. البته می‌توان با استفاده از نرم‌افزارهای مخصوصی، باتری داخلی را مدیریت و کنترل کرد و حتی آن را از مدار خارج کرد. البته باتری داخلی لپ تاپ نسبت به باتری خارجی آن دارای مزایا و معایبی است. در ادامه سوالاتی در مورد خرابی و یا مشکلات که ممکن است برای باتری لپ تاپ ایجاد بشه را برای شما باز گو خواهیم کرد.

تعمیر باتری لپ تاپ

علت شارژ نشدن باتری لپ تاپ چیست؟

دلیل خوابیدن باتری لپ تاپ: دلایل زیادی برای شارژ نشدن باتری لپ تاپ وجود دارد که رایج‌ترین آنها را در اینجا بررسی خواهیم کرد.

1: باتری، معیوب و کهنه است: 

اولین دلیلی که باید در صورت شارژ نشدن باتری لپ تاپ مورد بررسی قرار دهیم، معیوب بودن باتری است. ابتدا بررسی کنید که باتری سالم است یا خیر. برای این کار باید ابتدا لپ تاپ را خاموش کنید و باتری را خارج کرده و دستگاه را به برق متصل کنید. سپس دوباره لپ تاپ را روشن کنید. اگر لپ تاپ شما شارژ شد، به این معناست که باتری دچار مشکل شده و باید آن را تعویض کنید. اما اگر لپ تاپ دارای باتری جداشدنی نیست، باید توسط تعمیرکاران آراسیستم بررسی شود. حتی گاهی می‌توانید با کالیبره کردن باتری لپ تاپ، مشکل را برطرف کنید.

2: اتصالات لپ تاپرا بررسی کنید: 

یکی از دلایل شارژ نشدن باتری لپ تاپ به وجود قطعی در کابل برق و یا اتصالی در پریز برق مربوط می‌شود. همیشه در زمان استفاده از لپ تاپ، مراقب کابل شارژ آن باشید. کابل را زیر میز رها نکنید و در جایی که در مسیر رفت‌وآمد است قرار ندهید. ممکن است با لگد شدن کابل و یا گیر کردن زیر پایه‌های صندلی، کابل دچار پارگی و یا پیچ خوردگی شود. اگر لپ تاپ شارژ نشد، کابل شارژ را تعویض کنید.

دلیل دیگر شارژ نشدن باتری لپ تاپ به وجود اتصالی در پریز برق برمی‌گردد. اگر پریز برق دچار مشکل شده باشد، برق موردنیاز برای شارژ لپ تاپ تامین نخواهد شد. درنتیجه باتری شارژ نمی‌شود. پس هر زمانی که باتری لپ تاپ شارژ نشد، از طریق یک پریز دیگر امتحان کنید. اجازه ندهید شارژ باتری از ۳۰ درصد کمتر شود. گاهی ممکن است شما متوجه وجود قطعی در کابل شارژ لپ تاپ نشوید.

3: تنظیمات لپ تاپ بهم ریخته است: 

 بهم ریختن تنظیمات لپ تاپ یکی از دلایل شارژ نشدن باتری آن است. برای اینکه وضعیت تنظیمات پاور لپ تاپ را بررسی کنید، از مسیر Control Panel به Power Option بروید و گزینه Change plan setting را انتخاب کنید.

گاهی با تنظیمات ساده لپ تاپ قادر هستید مشکل شارژ نشدن باتری را برطرف کنید. با رفتن به صفحه تنظیمات، گزینه Change advanced power setting را انتخاب کنید. در پنجره جدید، قادر هستید تنظیمات لپ تاپ را شخصی‌سازی کنید. در تب Advanced setting، گزینه Battery را انتخاب کرده و گزینه Low battery level را در حالت ۱۰ تا ۱۵ درصد قرار دهید.

گاهی هم با انتخاب گزینه Restore Default Settings to This Plan، همه تنظیماتی که دستکاری کرده‌اید را به حالت اولیه بازگردانید. با انجام این تنظیمات ساده، از باتری لپ تاپ، حداکثر استفاده را خواهید داشت.

4: باتری لپ تاپ، بیش از حد داغ شده‌است: 

داغ شدن باتری لپ تاپ یکی از دلایل شارژ نشدن آن است. اگر متوجه شدید که باتری لپ تاپ بیش از حد داغ شده، آن را خاموش کنید. اما اگر مجبور به ادامه کار هستید و باتری لپ تاپ شما از نوع جدا شونده است، بهتر است لپ تاپ را خاموش کرده، آن را خارج کنید و دوباره به ادامه کار بپردازید. خارج کردن باتری لپ تاپ، به خنک شدن آن کمک می‌کند.

اقدامات لازم برای رفع مشکل شارژ نشدن باتری لپ تاپ:

  • خارج کردن شارژر از برق: 

هنگامی که مشاهده کردید با اتصال شارژر، جریان برق به لپ تاپ برقرار نمی‌شود، بهتر است سریع شارژر را جدا کرده و از ورودی یا پریز دیگری برای اتصال شارژر استفاده کنید. همچنین گفتنی است که در بیشتر موارد، آداپتور دستگاه به دلیل افت یا شدت جریان برق از کار می‌افتد و به این وسیله از آسیب به دستگاه جلوگیری می‌کند.

در مرحله بعد، زمانی که جریان برق قطع شده‌است، باتری دستگاه را (در صورت امکان) جدا کنید. دکمه پاور را به مدت ۲ دقیقه نگه دارید و سپس مجدد باتری را وارد کنید و شارژر را به پریز دیگری متصل کنید. در بیشتر مواقع، با خارج کردن باتری، مشکل برطرف می‌شود.

  •  تست کابل شارژر: 

حتما همیشه کابل شارژر خود را چک کنید. اگر فرورفتگی، پارگی، پیچ خوردگی یا تغییر خاصی را در مسیر شارژر مشاهده می‌کنید ممکن است مشکل شارژ نشدن باتری لپ تاپ به کابل برگردد، بهتر است آن را تعویض کنید.

  • راه‌اندازی مجدد لپ تاپ و خارج کردن باتری آن:

بعد از تست موارد بالا، بهتر است لپ تاپ را خاموش کنید، باتری را برای چند ثانیه جدا کرده و سپس مجدد وصل و سیستم را دوباره روشن کنید. البته لازم به ذکر است که در همه لپ تاپ‌ها امکان جدا کردن باتری وجود ندارد. در این موارد تنها لپ تاپ را خاموش و روشن کنید.

  • خنک کردن لپ تاپ: 

همیشه سعی کنید لپ تاپ خود را خنک نگه دارید و از داغ شدن بیش از حد آن جلوگیری کنید، چرا که این داغ شدن به دلیل فعالیت زیادی باتری ایجاد می‌شود. در مواقعی که حس کردید لپ تاپ بیش از حد داغ کرده، بهتر است آن را برای مدتی خاموش کرده و با آن کار نکنید. همچنین در صورت لزوم از هوای فشرده برای تمیز کردن منافذ فن لپ تاپ استفاده کنید تا گرد و خاکی داخل آن وجود نداشته باشد.

  • روشن کردن لپ تاپ بدون باتری: 

لپ تاپ را خاموش کنید و باتری را خارج کنید. اگر بدون باتری لپ تاپ روشن شد مشکل قطعا از باتری است. در غیر این صورت کابل معیوب شده است. با این کار ممکن است مشکل شارژ نشدن  لپ تاپ که به دلیل شل شدن باتری در محل مورد نظر رخ داده باشد، برطرف شود. اگر باتری لپ تاپ  شما جدا نمی‌شود مرحله بعدی را انجام دهید.

  •  تعویض شارژر: 

همان طور که در مرحله قبل به آن اشاره شد، گاهی آداپتور کار نمی‌کند تا آسیبی به دستگاه وارد نشود. بنابراین برای عیب‌یابی شارژر را تعویض کنید یا نمونه جدید خریداری کرده. سپس روشن شدن لپ تاپ را تست کنید.

  •  بررسی تنظیمات و درایورهای ویندوز:

  تنظیمات پاور دستگاه را چک کنید. برای انجام این کار مسیر Start → Control Panel → Power Options را در ویندوز طی کنید. ممکن است گزینه دیگری هم در این بخش تحت عنوان low battery level دیده شود که باعث خاموش شدن دستگاه به جای شارژ کردن آن می‌شود. بهترین راه این است که تنظیمات را به حالت پیش فرض خود برگردانید.

در مرحله بعدی وارد تنظیمات Device Manager شوید. جهت دسترسی به این بخش مسیر Start → Control Panel → System and Security     → Device Managerرا در ویندوز طی کنید. در تب Batteries به تنظیمات باتری نگاه کنید. روی Microsoft ACPI-Compliant Control    Method Battery کلیک کرده و سپس Update Driver Software را انتخاب کنید.
حال در این مرحله، لپ تاپ را ری استارت کرده تا تغییرات شما روی درایورها اعمال شود. در صورتی که درایوری جا مانده باشد مرحله قبل را تکرار کنید و سپس کامپیوتر را مجدد ری استارت کنید.

باتری لپ تاپ

با انجام تمامی این مراحل، اگر هنوز مشکل شارژ نشدن باتری شما حل نشده است، بر روی گزینه Microsoft ACPI-Compliant Control  Method Battery راست کلیک کرده و Uninstall را انتخاب کنید تا درایوها لغو، نصب شوند. وقتی این مرحله تمام شد روی گزینه Scan for hardware changes در Toolbar کلیک کنید. می‌توانید تب Action را باز کنید و Scan را برای تست سخت افزاری انتخاب کنید.

حالا یک بار دیگر لپ تاپ را ری استارت کنید تا مطمئن شوید درایورها لغو شده نصب شده باشند. مهم‌ترین مسئله در خرید شارژر،مطابقت ولتاژ و آمپر شارژر و لپ تاپ می‌باشد. اگر ولتاژ شارژر بالاتر از لپ تاپ باشد، دستگاه به سرعت داغ کرده. بنابراین بوی سوختگی از روی برد آن بلند می‌شود. لذا مهم‌ترین نکته تطابق دقیق ولتاژ می‌باشد.

علاوه بر آن توجه به موارد زیر حائز اهمیت است:

باتری لپ تاپ

1: مطابقت آمپر شارژر با لپ تاپ:  اگر آمپر شارژر لپ تاپ بالاتر باشد اتفاق خاصی نمی‌افتد و آسیبی به لپ تاپ نخواهد رسید. نهایتا باتری لپ تاپ سریع‌تر شارژ می‌شود. اما اگر آمپر شارژر از لپ تاپ کمتر باشد موجب آسیب رسیدن به باتری خواهد شد.

2: مطابقت سوکت شارژر با پورت ورودی دستگاه: مطابقت سوکت شارژر با پورت ورودی لپ تاپ از اهمیت خاصی برخودار است. اگر فیش شارژر داخل پورت ورودی لپ تاپ به درستی چفت نشود، احتمال ایجاد اتصال کوتاه و داغ شدن و آسیب دیدن لپ تاپ وجود دارد.

3:خرید از مراکز معتبر:  تشخیص کیفیت برخی از اجناس از جمله قطعات لپ تاپ کاری تخصصی است که از روی ظاهر نمی‌توان به آن  پی برد. بنابراین برخلاف اینکه برخی فروشندگان، رنگ و یا وزن را معیار کیفیت قرار می‌دهند باید بگوییم که آنچه کیفیت یک شارژر لپ تاپ را تعیین می‌کند خرید از مراکز معتبر می‌باشد.

4: روش تست شارژر لپ تاپ:  تست شارژر لپ تاپ کاری ساده است که با توجه به این قسمت به راحتی می‌توانید خودتان این کار را انجام دهید. برای انجام این کار نیاز به یک اهم متر داریم. درجه‌ی تنظیم آن را بر روی ولتاژ قرار داده و پراپ‌های مثبت و منفی را به اهم متر متصل می‌کنیم.
پس از اتصال به سراغ شارژر لپ تاپ می‌رویم. شارژر را به برق متصل می‌کنیم. در این قسمت باید پراپ منفی که معمولا مشکی رنگ هست را به خروجی منفی شارژر وصل کرد. پراپ مثبت را که معمولا قرمز رنگ هست را به خروجی مثبت شارژر متصل کنیم. شاید شما کاربران از قسمت خروجی منفی و مثبت شارژر اطلاعی نداشته باشید. بهتر است به ادامه‌ی مطلب توجه فرمایید.

                                              اکثر سوکتهای شارژر لپ تاپ دارای دو قسمت است:

شارژر لپ تاپ1-مغزی ( در داخل سوکت شارژ ) 2-لایه‌ی دوری سوکت شارژ که دور مغزی قرار دارد. مغزی سوکت شارژ همان خروجی مثبت و لایه‌ی دوری مغزی همان خروجی منفی شارژر می‌باشد. با اتصال پراپ‌های مثبت به خروجی مثبت و اتصال پراپ منفی به خروجی منفی در حالت عادی باید اهم متر ولتاژ 19v یا کمی بیشتر را نشان دهد.
در صورتیکه این عدد را نشان دهد یعنی شارژر درست است و مشکل از دستگاه می‌باشد.
دقت داشته باشید که پایه‌های مثبت و منفی باید با همزمان متصل شوند و از اتصال آنها اطمینان کسب کنید.
نکته : ممکن است سری شارژر شما مغزی نداشته باشد و فقط قسمت 2 را داشته باشد. در این صورت شما باید پراپ مثبت را داخل همان قسمت 2 ببرید و اتصالی را به آن داخل بدهید.
نکته : همیشه اطلاعات روی آداپتور را بخوانید و آن اطلاعات را با نتیجه‌ی بدست آمده مقایسه کنید.
نکته : منظور از 19v یا بیشتر 20v نیست، بلکه منظور عدد اعشاری است. اگر شارژر شما 19v باشد و خروجی 20v دهد، شارژر خراب است.
چند بار این تست را انجام دهید زیرا ممکن است یکبار ولتاژ بدهد و بار دیگر ولتاژ ندهد. در واقع ولتاژ دهی به صورت رندوم باشد و یا اینکه ولتاژ را به شما بدهد. پس از چند ثانیه افت ولتاژ داشته باشد. به همین دلایل چند بار این تست را انجام دهید تا از سلامت یا عدم سلامت شارژر خود مطمئن شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست